Steven de Jongh (Quick Step-Innergetic) wint de 63ste editie van de Omloop van het Houtland (cat. 1.1)

Winnaar 2007 LICHTERVELDE 26/09 (SPORT INFO SPORTS) = Steven de Jongh (Quick Step-Innergetic) heeft vandaag, woensdag, de 63ste editie van de Omloop van het Houtland (categorie 1.1), met start en aankomst te Lichtervelde over 183 kilometer, gewonnen. De Nederlander haalde het na een uitval op anderhelve kilometer van de eindmeet licht afgescheiden van de Australier Baden Cooke en Niko Eeckhout. Vierde werd de Nederlander Stefan Van Dijk en vijfde de Duitser Matthias Friedemann.

Van bij de start gutste de regen uit de lucht en werd het peloton, na amper vijf kilometer wedstrijd, een poosje opgehouden door een zware valpartij. De wedstrijdjury neutraliseerde de wedstrijd voor een tijdje en na een korte onderbreking trokken bij de passage te Handzame 27 renners in de aanval. In de grote groep trachten vooral de renners van Skil-Shimano de kloof, die lange tijd niet meer dan een halve minuut bedroeg, te dichten. Zij kregen echter geen enkele steun en hielden na verloop van tijd dan ook de benen stil. De 27 leiders moesten het nog voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden te Lichtervelde, van elk iets meer dan tien kilometer, stellen met een mannetje minder want de Nederlander Piet Rooijakkers moest voorin de rol lossen. De 26 overgeblevenen mochten de kleine ronden ingaan met ruime voorsprong op vier achtervolgers. De grote groep reed al meer dan elf minuten achter de leidersgroep waardoor de UCI-commissarissen beslisten het hele, lusteloze, pak uit wedstrijd te nemen. De regen bleef met bakken uit de lucht vallen, maar dat belette twaalf renners niet om op zowat 44 kilometer van de finish uit hun groep weg te springen. Dat waren Gorik Gardeyn, Niko Eeckhout, Mario Ickx, de Australier Baden Cooke, de Duitsers Sebastian Forke met Matthias Friedemann, de Fransman David Boucher, de Nederlanders Maarten Tsjallingii, Stefan Van Dijk, Coen Vermeltfoort, Wouter Mol en Steven de Jongh. Bart Vanheule trachtte in zijn eentje de kloof naar de twaalf nog te overbruggen maar strandde in zijn opzet. Met nog vijftien kilometer te rijden gingen Niko Eeckhout en Coen Vermeltfoort hun kans. Zij kregen het gezelschap van Baden Cooke maar de rest van de groep volgde ook en alles was opnieuw te herdoen. Het sein dan voor Gorik Gardeyn en Stefan Van Dijk om een uitval op te zetten, net bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde. Ook zij mochten niet lang voorop blijven. Niko Eeckhout en Baden Cooke gingen ten slotte hun kans maar dit duo bleef eveneens niet voorop. Steven de Jongh kende meer succes met een demarrage op anderhalve kilometer van de finishlijn. De Nederlander kon zo met klein verschil deze totaal uitgeregende 63ste editie van de Omloop van het Houtland winnen. Steven de Jongh (Quick Step-Innergetic): Knappe zege in Flandrienstijl

LICHTERVELDE 26/09 (SPORT INFO SPORTS) = Met een uitval op zowat anderhalve kilometer van de eindmeet verzekerde de Nederlander Steven de Jongh zich van de overwinning. ,,Ik heb eigenlijk niet zoveel last van de barre weersomstandigheden gehad. Winnen in 'Flandrienstijl' is altijd leuk en dat was het wel. Ik reed hier voor het eerst. Leuke koers om te rijden maar zeker om hem te winnen wegens een categorie 1.1 koers. Deze overwinning staat alvast mooi op mijn palmares. In volle finale zag ik dat het beste er bij de meeste renners af was. Er werd volop gedemarreerd en toen de twee Unibet.commannen, Gorik Gardeyn en Baden Cooke, elk om beurt hun uitval geplaatst hadden wist ik dat het mijn toertje was. Achter mij aarzelde men te lang en zo kon ik voorop blijven. Als een echte 'Flandrien' zoals dat dan heet'', straalde Steven de Jongh.

Baden Cooke (Unibet.com): afgezien als de beesten LICHTERVELDE 26/09 (SPORT INFO SPORTS) = Baden Cooke zat na de wedstrijd te hoesten en te kuchen dat het een lieve lust was. ,,Dit is hoegenaamd mijn type weer niet. Het mag dan al regenen, maar met die koude was het bijna niet te doen. Op het einde kon ik zelfs bijna niet meer schakelen. Mijn handen trilden op mijn stuur. Ik ben doorweekt en ril over mijn hele lijf. Ik heb hier afgezien als de beesten. Met Gorik Gardeyn hebben wij het ploegenspel bij Unibet.com goed gespeeld. Dan ging hij, daarna ik weer. Uiteindelijk kon de Jongh genieten van een vrijgeleide. Ik kon enkel Niko Eeckhout nog achter mij houden in de sprint voor de dichtste ereplaats. Ik rijd nu nog in Belgie de Franco-Belge. Hopelijk zijn de weersomstandigheden dan wat beter. De toekomst? Er ligt een contract voor mij klaar waar ik binnenkort mijn handtekening ga onder zetten al is er nog een andere gegadigde. Meer kan ik hierover niet zeggen'', klappertande Baden Cooke.

Niko Eeckhout (Jacques): Alles aan gedaan om alleen aan te komen LICHTERVELDE 26/09 (SPORT INFO SPORTS) = September is de maand van Niko Eeckhout die ook geen schrik heeft van uitzonderlijk slechte weersomstandigheden zoals in de Omloop van het Houtland. ,,Mijn weertje? Tja, in september kan het nu eenmaal raar doen. Maar het mocht vandaag wel ietsje warmer zijn. Ik wist dat de beslissing snel ging vallen en dat er attent voorin moest gekoerst worden want dat het wel eens vlug zou breken. Even werden we opgehouden door de UCI-commissarissen na een valpartij in het begin van de wedstrijd maar toen alles opnieuw netjes samenkwam kwam de vaart weer in de groep. Uiteindelijk geraakten we met een dertigtal man weg en was de beslissing dan al gevallen. In volle finale heb ik er alles aan gedaan om alleen te finishen maar ik kreeg hiertoe geen kans. Misschien heb ik in de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden van komende dinsdag meer geluk?'', meldde Niko Eeckhout.

Vijf renners afgevoerd na valpartij in beginkilometers LICHTERVELDE 26/09 (SPORT INFO SPORTS) = Na amper vijf kilometer wedstrijd in de Omloop van het Houtland had op de natte en glibberige wegen, bij het buitenrijden van Lichtervelde, een massale valpartij plaats in het peloton. Andy Cappelle, James Vanlandschoot, Pieter Ghyllebert, Robby Meul en Jurgen Van Loocke werden voor nader medisch onderzoek afgevoerd naar het ziekenhuis van Roeselare.

LICHTERVELDE (178 deelnemers):

1. Steven de Jongh (Ned - Quick Step-Innergetic) de 183 km. in 4u05:00 (gem. 44,69 km./u.) 2. Baden Cooke (Aus) op 0:03; 3. Niko Eeckhout; 4. Stefan Van Dijk (Ned) 0:07; 5. Matthias Friedemann (Dui); 6. Wouter Mol (Ned); 7. Gorik Gardeyn; 8. David Boucher (Fra); 9. Maarten Tjallingii (Ned); 10. Coen Vermeltfoort (Ned); 11. Mario Ickx 0:39; 12. Sebastien Forke (Dui) 1:05; 13. Jacob Fiedler (Dui) 7:18; 14. Tom Veelers (Ned); 15. Dirk Bellemakers (Ned); 16. Wilfried Cretskens; 17. Matthe Pronk (Ned); 18. Bart Vanheule; 19. Nic Ingels; 20. Algirdas Mockus (Lit) 8:45; 21. Denis Flahaut (Fra) 9:40; 22. Grischa Janorschke (Dui) 9:55; 23. Michael Kurth (Dui); 24. Timothy Vangheel; 25. Steven Dierckx.