Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) wint
70e Omloop van het Houtland

(SPORT INFO SPORTS) = De 25-jarige Jelle Wallays heeft woensdag de 70e editie van de Omloop van het Houtland, met start en aankomst na 199,5 kilometer in Lichtervelde, gewonnen. De Topsport Vlaanderen-Baloiserenner sprong net voor de rode vod weg uit een zeskoppige leidersgroep. De Oostenrijker Daniel Schorn werd tweede voor de Nederlander Coen Vermeltfoort. Na een zeer onrustig begin kregen we na 24 kilometer koers een aanval met Wouter Mol en Anders Skaarseth. Zij kregen wat verderop het gezelschap van Julien Duval, Ronan van Zandbeek en Arnold Fiek. Het vijftal mocht een maximale voorsprong bijeen fietsen van zowat 6:25. Aan de Ijzervlakte begon het peloton vaart te maken. De vijf leiders mochten de acht plaatselijke ronden van elk 10,8 kilometer aansnijden met een voorsprong van 1:30 op de grote groep. Een fikse regenbui zorgde ervoor dat het peloton verbrokkelde. Een eerste achtervolgende groep vond op 70 kilometer van de aankomst aansluiting vooraan zodat zich een kopgroep vormde met 18 renners. Daarbij onder andere Dries Devenyns, Tosh Van Der Sande, Guillaume Van Keirsbulck, Julien Vermote en Bram Tankink. Vooral de renners van Topsport Vlaanderen-Baloise waren zeer actief in de groep. Toen de samensmelting bijna een feit was muisden Tosh Van Der Sande, Julien Vermote, Bram Tankink, Daniel Schorn, Jelle Wallays en Coen Vermeltfoort er op 25 kilometer van de eindmeet vanonder. De kopgroep bleef uit de greep van de groep en net voor de laatste kilometer zette Jelle Wallays een geslaagde solo op.

70e Omloop van het Houtland van kilometer tot kilometer

(SPORT INFO SPORTS) = Film van de 70 e Omloop van het Houtland van woensdag 24 september in Lichtervelde gewonnen door Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise).
*Km 0: Onder een fijn zonnetje nemen 176 renners het vertrek vanop de Markt van Lichtervelde.
*Km 13: Aanval met Jelle Wallays en David Boucher.
*Km 15: Algemene hergroepering.
*Km 24: Aanval met Wouter Mol en Anders Skaarseth.
*Km 30: Julien Duval vervoegt de twee leiders.
*Km 40: Vijf leiders. Ronan van Zanbeek en Arnold Fiek zijn op hun beurt aangesloten bij Wouter Mol, Anders Skaarseth en Julien Duval.
*Km 44,6: Het eerste wedstrijduur zit erop.
*Km 50: De voorsprong van de vijf leiders is opgelopen tot 6:25.
*Km 70: In het peloton voeren de renners van FDJ.fr het tempo op.
*Km 113: De vijf leiders vatten de acht plaatselijke ronden van 10,8 kilometer aan met een voorsprong van 1:30 op de grote groep.
*Km 123: Dries Devenyns, Jonas Vangenechten, Tosh Van Der Sande, Guillaume Van Keirsbulck, Julien Vermote, Bram Tankink, Arnaud Courteille, Daniel Schorn, Jelle Wallays, Danilo Napolitano, Ike Groen, Coen Vermeltfoort, Tijmen Eising, Maximilian Walscheid en Emiel Vermeulen vervoegen de vijf leiders.
*Km 145: Nog vijf ronden. De 18-koppige leidersgroep, Ronan van Zandbeek en Arnold Fiek verloren voeling vooraan, rijdt 1:07 voor het peloton uit.
*Km 146: Opgave van de Franse kampioen Arnaud Démare
*Km 156: De kopgroep heeft nog 0:51 voorsprong op het peloton waarin de mannen van Topsport Vlaanderen-Baloise het tempo bepalen
*Km 167: Het peloton ziet de leiders nu rijden. Nog drie ronden wedstrijd
*Km 169: Aanval van Tosh Van Der Sande, Julien Vermote, Bram Tankink, Daniel Schorn, Jelle Wallays en Coen Vermeltfoort
*Km 177: Nog twee ronden. De zes leiders hebben een voorsprong van 1 minuut
*Km 188: De laatste ronde. Het peloton volgt op 0:40
*Km 190: Aanval van Julien Vermote hij wordt opnieuw gegrepen
*Km 199: Jelle Wallays heeft een geringe voorsprong op zijn vroegere metgezellen
*Km 200: Jelle Wallays wint voor Oostenrijker Daniel Schorn en de Nederlander Coen Vermeltfoort. Tosh Van Der Sande is vierde en Julien Vermote eigent zich de vijfde plaats toe.

Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise): Zege is beloning van een goede conditie

(SPORT INFO SPORTS) = Na de GP Josée Dubois in Isières was Jelle Wallays de sterkste in de Omloop van het Houtland. De streekrenner zette een geslaagde solo van zowat anderhalve kilometer op en mocht het uitschreeuwen van geluk in Lichtervelde.
,,Deze overwinning is voor mezelf een echte opluchting. Ik ergerde me serieus aan het feit dat ik volgend seizoen niet aan de slag kon bij een ProTeam. Daarin zou ik als zeer goede helper kunnen fungeren maar blijkbaar was de interesse in mij niet groot genoeg’’, gaf Jelle Wallays mee. ,,Ik denk dat ik hier vandaag toch wel het tegendeel bewijs. Ik kon hier aan de start komen zonder enige vorm van stress. Misschien daarom dat ik zo goed was. De koers werd door de wind en de regen wel heel hard gemaakt en hierdoor kwam ik naar boven. Als het kopje leeg is doet dat toch iets met een mens. In volle finale geraakten we met zes renners voorop. Er zaten enkele gevaarlijke kerels bij die de laatste tijd wel goed in vorm zijn zoals Tosh Van Der Sande en Julien Vermote. Het was dan ook uitkijken dat ik me niet in de lurven liet leggen door die mannen. Julien Vermote probeerde het enkele keren maar Tosh Van Der Sande counterde steeds. Ik achtte dan mijn moment gekomen. Zowat op anderhalve kilometer van de eindmeet zette ik alles op alles. En het lukte. Deze overwinning is een beloning van de goede conditie’’ .

Coen Vermeltfoort (De Rijke): Ik geef toch een soort visitekaartje af vandaag

(SPORT INFO SPORTS) = De 26-jarige Coen Vermeltfoort eigende zich de derde plaats toe van de Omloop van het Houtland. De Nederlander was nochtans heel nerveus voor de wedstrijd. ,,Ik was voor de start immers mijn beide rugnummers kwijt geraakt. De sportdirecteur had die dingen nog maar net uitgedeeld of ik was ze al zoek. Op dat moment moet je inventief zijn. Ik nam een alcoholstift en creëerde dan maar mijn eigen rugnummer op een blaadje papier. Misschien moet ik dat eens meer doen. Het bracht me blijkbaar geluk’’, schaterde Coen Vermeltfoort het uit. ,,Ik wilde gewoon op de sprint met zes wachten maar toen ging Jelle Wallays plots aan. Ik hoopte dat er nog iemand zou reageren zoals Julien Vermote of Tosh Van Der Sande maar beiden hielden de benen stil. De kloof met Wallays was plots te groot. Meteen was het over en out. In de daaropvolgende sprint was ik de beste maar dat was dan wel voor de derde plaats. Ik zal wellicht volgend seizoen ook nog bij Team De Rijke terecht kunnen maar ik zou natuurlijk maar wat graag de overstap zetten naar een hoger gecatalogeerde ploeg. Zo zou ik een mooier programma kunnen afwerken. Ik moet het hebben van zwaardere koersen. Met mijn tweede plaats ben ik alvast tevreden. Dit is een soort visitekaartje dat ik af geef’’.