Jens Debusschere (Lotto-Soudal) wint 71e Omloop van het Houtland Lichtervelde

(SPORT INFO SPORTS) = Jens Debusschere (Lotto-Soudal) heeft woensdag de 71e editie van de Omloop van het Houtland (cat. 1.1), met start en aankomst te Lichtervelde na 198 kilometer, gewonnen. De 26-jarige haalde het in een massasprint van Timothy Dupont en de Nederlander Coen Vermeltfoort.

Van bij de start lag het tempo in het peloton bijzonder hoog. Na 40 kilometer koers slaagden Alphonse Vermote, Gaetan Pons, de Nederlander Martijn Tusveld en de Fransman Rudy Barbier zich af te zonderen van de grote groep. Zij boekten tot maximaal 3:10 op het peloton. Ter hoogte van de Ijzervlakte werden de vier weer tot de orde geroepen en smolt na zowat 60 kilometer koers alles opnieuw samen. Wet verderop trokken Tim Declercq, Joeri Calleeuw, de Nederlander Wesley Kreder en opnieuw de Fransman Rudy Barbier in de aanval. Niet voor lang evenwel. Zij werden gegrepen door een eerste deel van het peloton dat zo’n 45 renners sterk was. Het sein dan voor negen anderen om nog voor het aansnijden van de acht plaatselijke ronden te Lichtervelde, van elk 10,8 kilometer om te gaan versnellen. Dat waren Bjorn Leukemans, Thomas Sprengers, de Duitser Max Walscheid, de Noor Reidar Borgersen met de Nederlanders, Koen Bouwman, Wesley Kreder, Robbert De Greef, Daan Meyers en Coen Vermeltfoort maar na 125 kilometer koers kwam het terug tot een algemene hergroepering. Het bleef heel onrustig in de grote groep waar de ene uitvalspoging de andere opvolgde.

De Nederlanders Wouter Mol en Martijn Tusveld gingen op 40 kilometer van de finish even voor het peloton uitrijden. Zij kregen wat verderop het gezelschap van de Pool Luskasz Wisniowski maar ook dit drietal bleef nooit uit het zicht van de grote groep. Voor Thusveld ging het plotseling allemaal te snel en hij liet zijn metgezellen rijden. Mol en Wisniowski trokken de slotronde in met een voorsprong van een halve minuut op het peloton. In de kroniek van een aangekondigde massasprint trok Jens Debusschere het laken volledig naar zich toe.

LICHTERVELDE (157 deelnemers)